کتاب آموزش فلسفه نوشته فیلسوف و استاد بزرگ آیتالله محمدتقی مصباحیزدی است که منبعی ارزشمند جهت آموزش علم فلسفه به علاقهمندان آن میباشد.
در جلد اول این کتاب با مباحث مقدماتی و سیر تفکر فلسفی شروع بحث میکند و معانی اصطلاحی علم و فلسفه و در کل فلسفه چیست و چه ضرورتی دارد را تبیین مینماید.در ادامه بخش دوم شناختشناسی و اقسام آن مورد بررسی قرار میگیرد. بخش سوم هستی شناسی است که مفهوم وجود و اصالت وجود و وحدت و کثرت از مباحث مهم این بخش است.
در خلال تمام کتاب به مکاتب مختلف و نقد و بررسی آنها با نگاهی برهانی و مستدل میپردازد.
از ویژگیهای این کتاب میتوان به اشارهای گذرا به سیر تفکر فلسفی و مکتبهای مختلف آن شده تا دانشجو به صورت حدودی با وضع فلسفه در جهان آشنا شود. همچنین کوشیده شده است، مطالب طوری بیان شود که دانشجو را به سوی تحجر فکری سوق ندهد، بلکه روح نقادی را در وی زنده کند.
در برشی از کتاب آموزش فلسفه میخوانیم:
معروف ترین اندیشمندی که در برابر سوفیست ها قیام کرد و به نقد افکار و آرای ایشان پرداخت سقراط بود. وی خود را «فیلاسوفوس» یعنی دوستدار علم و حکمت نامید. و همین واژه است که در زبان عربی به شکل «فیلسوف» درآمده و کلمه «فلسفه» از آن گرفته شده است.
تاریخ نویسان فلسفه، علت گزینش این نام را دو چیز دانسته اند: یکی تواضع سقراط که همیشه به نادانی خود اعتراف میکرد، و دیگری تعریض به سوفیست ها که خود را حکیم میخواندند، یعنی با انتخاب این قلب می خواست به آنها بفهماند شما که برای مقاصد مادی و سیاسی به بحث و مناظره و تعلیم و تعلم میپردازید سزاوار نام حکیم» نیستید و حتی من که با دلایل محکم پندارهای شما را رد میکنم خود را سزاوار این لقب نمی دانم و خود را فقط دوستدار حکمت میخوانم.